Tanja E. Algra

Op 28 september vinden jullie mij in de Zuidertoren

vertoning kunstfilm: The Horizon is Everywhere
van 12:00 – 17:00 uur

De kunstfilm ‘the horizon is everywhere’ is gemaakt door kunstenaar Tanja E Algra in 2014. Deze korte film van ruim 9 minuten laat de toeschouwer wegglijden in een stil genieten van de horizon van het Markermeer. Beelden van alle jaargetijden worden gemengd met details van bebouwing, zoals muren en vloeren. Behalve een lijn tussen lucht en water, kan de horizon ook opgevat worden als een scheiding tussen materialen, zoals steen en hout, of tussen licht en donker, tastbaar en ongrijpbaar of boven en onder. De ingetogen muziek “Spiegel im Spiegel” van Arvo Pärt past goed bij de langzame overgangen van de ene horizon naar de andere en brengt de toeschouwer in meditatieve stemming.

Over Tanja E. Algra

Hoewel opgeleid (en nog steeds werkzaam) als grafisch vormgever aan ABK Minerva te Groningen, is

Tanja E. Algra (1958) sinds 2002 bezig met vrij werk. Dit uit zich in schilderijen, installaties, grafiek, collages, animatie en film.

Thema’s

Haar inspiratiebronnen zijn o.a. landschap, natuur(rampen) en culturen buiten Nederland. Ze maakt daarvan een eigen beeld, waarbij gelijkenis niet van belang is, wel compositie, kleur en structuur. Abstrahering is een manier om veel te vertellen, meer dan alleen “een plaatje van”. Doel is de toeschouwer te verleiden er een eigen beeld in te zien.

Sinds 2008 woont Tanja E. Algra in Enkhuizen, aan het Markermeer en is haar uitzicht een bron van inspiratie. De grootsheid van weids water, de eeuwige deining, het veranderende licht, de steeds andere kleuren, maar vooral de horizon zijn elementen die ze in haar werk weergeeft. Een voorbeeld is de installatie ‘Horizon op Palen – Markermeer’ en de korte film ‘the horizon is everywhere’.

Materiaal en werkwijze

Schilderend met acryl, met allerlei toevoegingen (zand, papier, zaagsel), experimenteert ze graag op paneel en doek. Dit gaat met veel beweging en flair. Bij grafiek, animatie en film is echter secuurheid van belang en komt de aard van de grafisch vormgever goed te pas. Dit is een tijdrovend proces en levert vaak meer ingetogen werk.

Exposities e.d.

Tanja E Algra exposeert in binnen- en buitenland en heeft in 2015 de Kunst & Cultuurprijs Enkhuizenontvangen. In ruil daarvoor heeft een variatie van de installatie “Horizon op palen” aan de Bosmankade te Enkhuizen gestaan. Haar werk is opgenomen in de collectie van Kunstuitleen Alkmaar.

Like en volg ons op Facebook voor programma-updates.

© Copyright – UITDAGend Enkhuizen | Groeier!